iSeeNotes – app som spelar upp noterna för dig

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
iseenotes - app för android


Svenska företaget Gear Up AB har lanserat iSeeNotes, en app som tolkar noter från ett foto och spelar upp musiken. Användaren tar ett foto av notbladet med appen iSeeNotes, och appen använder sedan optisk musikigenkänning för att tolka noterna i bilden och spela upp dem.

Viktor Linder, skaparen av iSeeNotes, inspirerades till att skapa appen av sin då 3-åriga dotter som ville höra sånger som han inte kunde ur sin sångbok:
– Det gläder mig att bidra till att fler människor kan läsa noter, vårt kanske mest globala språk. Det är säkert många småbarnsföräldrar som i likhet med mig saknat melodin när de vill sjunga för sina barn, eller musiker som föredrar att spela på gehör, säger Viktor Linder.

Appen läser en stor del av modern västerländsk notation och klarar att tolka bilder av notblad tagna i inomhusbelysning. iSeeNotes läser både enklare sångblad ur sångböcker och partitur med flera stämmor, exempelvis notblad arrangerade för två händer på piano. Noterna spelas upp med ett realistiskt pianoljud.

– Målet har varit att skapa ett användbart verktyg för musiker, elever och alla som sjunger. För att verktyget ska vara så tillgängligt som möjligt där det verkligen behövs – framför notbladet, har en förutsättning varit att få tekniken att fungera på en mobil plattform, säger Viktor Linder.

iSeeNotes finns att köpa på Google Play™ och i App store.

Körliv har inte testat appen men tycker den är värd att testa. Appen kostar 14:90 (finns även en gratis testversion!) och finns tyvärr inte för iPhone.


Fler tekniktips som underlättar körsjungandet »

4 Responses

    1. Ja, nu finns appen även i App store i en version som ska passa både iPhone och iPad (se länk i texten ovan). Körliv har dock inte testat appen själva.

  1. Den klarade inte att tolka att notraden hade b-förtecken och den hoppade över endel toner och tolkade ihopbundna noter som två så det lät inte bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nineteen − thirteen =