Vinn biljetter till Förklädd gud på Folkoperan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Förklädd gud på Folkoperan


En vinnare får två biljetter till valfri föreställning av Förklädd gud på Folkoperan i Stockholm.

[contact-form-7 id=”6213″ title=”Förklädd gud på Folkoperan”]

Förklädd gud på Folkoperan

DATUM: 15 februari – 26 mars
VAR: Folkoperan, Stockhoolm
KONSERTLÄNGD: ca 75 minuter (ingen paus)
RECITATÖRER: Lill Lindfors, Björn Kjellman, Astrid Assefa
SOLISTER: Shadi Ali, Sanna Gibbs
MEDVERKANDE KÖRER: Botkyrka kammarkör, Kammarkören Non Silentium, S:t Tomas Kammarkör, Södertälje Kammarkör
DIRIGENTER: Marie Rosenmir, Lone Larsen
Ordinarie biljettpris: 260-540 kr

Om Förklädd gud:
I den antika grekiska gudasagan fick guden Apollon som straff att vandra förklädd bland människor på jorden. Med hjälp av denna saga om människovärde kommenterade poeten Hjalmar Gullberg samtidsmänniskan. Han blev starkt berörd av judarnas situation i Tyskland, vilket satte avtryck i diktsviten Förklädd gud. Frasen ”Ej för de starka i världen, men de svaga” inleder verket. Folkoperan försöker se människan bakom den yttre skepnaden. Kan vem som helst vara den inkarnerade guden?

Verket är förunderligt ljust och djupt humanistiskt. En besvärjelse över det heliga och okränkbara i människan. Hjalmar Gullberg får oss att inse att varje gång vi värderar en medmänniska efter hennes yttre, hennes materiella ställning, hennes kulturella eller etniska bakgrund, efter hennes kön eller ålder, så gör vi i själva verket våld på något heligt i oss själva.

När Lars-Erik Larsson tonsatte Förklädd gud år 1940 var verkligen Gud osynlig. Det barbari som Gullberg hade anat när han skrev dikten sju år tidigare, var nu en realitet. Andra världskriget hade börjat slita sönder Europa och nazisterna var på frammarsch. För att ytterligare förankra verket i tiden, la Gullberg till en inledande strof: ”Ej för de starka i världen men de svaga…”. En vecka efter uruppförandet ockuperade nazisterna Danmark och Norge. I takt med att Hitler la under sig allt större del av Europa, kom uppgifter om att framför allt judar och romer sattes i koncentrationsläger. Och de som inte mördades där, tvingades på flykt.

Folkoperans hemsida »
Besök Folkoperan på Facebook »
Folkoperans Youtube-kanal »

One Response

  1. Åh, så stark koppling till händelser i nutid! Texterna rymmer så mycket! Sjöng och reciterade den när jag gick på gymnasiet och har fortfarande “Förklädd gud” som en av favoriterna bland andra fantastiska körverk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + eleven =