mars, 2018

11mar17:00Svenska KammakörenVigilia17:00 Göteborgs DomkyrkaLandskap/Stad:Göteborg

Läs mer

Om konserten

Svenska Kammarkören har den stora glädjen att bjuda in till ett framförande av den Rysk-ortodoxa kyrkans absolut förnämsta verk – Sergej Rachmaninovs Vigilia. Verkets 15 satser bygger på liturgiska sånger från olika traditioner som får ny gestalt i Rachmaninovs mäktiga och meditativa polyfoni. Körens basar får här sitt lystmäte när stämföringen leder dem ned på sällan skådat djup.

Den ryske basen Vladimir Miller gästar Svenska Kammarkören vid framförandet av Vigilia. Han är en så kallad basso profondo, som ofta sjunger en hel oktav under de vanliga basstämmorna. Det blir ett alldeles särskilt tillskott till denna fantastiska musik och är något man sällan hör i Sverige!

Rachmaninov, som var djupt religiös, komponerade verket på endast två veckor i början av år 1915. Kompositionen kom att bli hans personliga favoritverk och delar av det uppfördes på hans begravning, efter Rachmaninovs eget önskemål. Vigilia uruppfördes i mars år 1915, blev mycket väl mottaget och framfördes ytterligare fem gånger under samma månad.

Inte långt därefter inleddes ryska revolutionen. Tsardömet störtades och bolsjevikerna grep makten. Även Rachmaninovs tillvaro tillintetgjordes och han lämnade landet i slutet av 1917 på en öppen släde, tillsammans med sin familj. Revolutionen innebar en omfattande förföljelse av kristna och ett fördömande av all slags religiös musik.

Få andra verk har så förknippats med slutet på en hel era som just Rachmaninovs enastående Vigilia. Trots sina ofta vemodiga tongångar är detta meditativa verk fyllt av tillförsikt och förtröstansfullt ljus.

Konserttid

(Söndag) 17:00

Konsertlokal

Göteborgs Domkyrka

Kyrkogatan 28, Göteborg

Dirigent

Simon Phipps

Biljettpris

200/100/10