mars, 2017

19mar16:00Stockholms domkyrkokör - Brahms och Bruckner16:00 Storkyrkan (Stockholm)Landskap/Stad:Stockholm

Läs mer

Om konserten

Solister:
Hovsångerskan Ingrid Tobiasson, alt
Torbjörn Helander, viola
Lars-Davis Nilsson, piano
Minna Heimo, orgel
Basuntrio från Kungl Hovkapellet.

Om konserten:
Kom till Storkyrkan den 19 mars för en oförglömlig konsert tillägnad de stora mästarna Johannes Brahms och Anton Bruckner, framförd av Stockholms domkyrkokör och solister i toppklass.

Ingen har skapat melodier med sådan värme och skönhet som Johannes Brahms. Inspiration till motetterna opus 74 hämtade han hos de gamla mästarna, och ofta närmar han sig folktonen, som i opus 91. Han var en stor skeptiker och stoiker och sysselsatte sig livet igenom med de stora livsfrågorna. Brahms skissade sina verk under sommarmånaderna och finslipade och skrev ner dem under det övriga året. Förutom några få framgångsrika operatonsättare är Brahms den ende som kunnat försörja sig på sin musik. I själva verket efterlämnade han en stor förmögenhet och hade under livstiden möjlighet att ekonomiskt stötta sin stora kärlek Clara Schumann och hennes barn. Materiella värden intresserade honom inte alls.
Anton Bruckner kom från mycket enkla förhållanden och behöll hela livet en rejält bondsk yttre framtoning. Han var organist till yrket och hans skicklighet vid orgeln förde honom till mycket framträdande positioner – han blev bl a hovorganist i Wien, där också hans stora, omfångsrika symfonier ständigt retade gallfeber på den eleganta publiken. Ett storslaget drag hörs också i hans sakrala kompositioner – de kräver röst. Ett bra exempel är Ecce sacerdos Magnus, som förutom åttastämmig kör ackompanjeras av en basuntrio och orgel.

Konsertens längd ca 1 tim.

Konserttid

(Söndag) 16:00

Konsertlokal

Storkyrkan (Stockholm)

Trångsund 1, Gamla stan

Dirigent

Michael Waldenby

Biljettpris

Fri entré