november, 2018

11nov18:00Mikaeli kammarkör + Stockholms Musikgymnasium + S:t Matteus körJohannes Brahms - Ein deutsches Requiem18:00 S:t Matteus kyrka (Sthlm)Landskap/Stad:Stockholm

Läs mer

Om konserten

JOHANNES BRAHMS Ein deutsches Requiem op.45 hör till de stora oratorieverken i musikhistorien. Efter en lång skapelseprocess fick verket sitt slutgiltiga uruppförande i Bremen 1868 och blev en omedelbar och enastående framgång – kanske Brahms största under hans livstid.
Hans tanke var från början inte att komponera ett requiem av traditionellt liturgiskt slag. Tyngdpunkten ligger inte på Kristi offerdöd och uppståndelse, utan på livet på denna sidan döden. Brahms requiem är alltså inte i första hand en mässa för de döda, utan för de levande. Framför allt handlar det om behovet av tröst, tillit och tilltro.
Och när Brahms kallade sitt requiem tyskt (Ein deutsches Requiem) var det inte för att hylla tysk nationalism utan för att gripa tillbaka på en lång tradition, i första hand till mentorn Robert Schumann, men även till Bach och Schütz. Det skall inte tolkas som någon germansk exklusivitet, snarare ett slags ödmjukhet.

Medverkande:
Agneta Eichenholtz, sopran
Fredrik Zetterström, baryton

S:t Matteus symfoniorkester

Konserttid

(Söndag) 18:00

Konsertlokal

S:t Matteus kyrka (Sthlm)

S:t Matteus kyrka, Vanadisvägen 35

Dirigent

Sonny Jansson

Biljettpris

150:-