november, 2018

10nov18:00Mikaeli kammarkör + Stockholms Musikgymnasium + S:t Matteus körJohannes Brahms - Ein deutsches Requiem18:00 Klara kyrkaLandskap/Stad:Stockholm

Läs mer

Om konserten

JOHANNES BRAHMS Ein deutsches Requiem op.45 hör till de stora oratorieverken i musikhistorien. Efter en lång skapelseprocess fick verket sitt slutgiltiga uruppförande i Bremen 1868 och blev en omedelbar och enastående framgång – kanske Brahms största under hans livstid.
Hans tanke var från början inte att komponera ett requiem av traditionellt liturgiskt slag. Tyngdpunkten ligger inte på Kristi offerdöd och uppståndelse, utan på livet på denna sidan döden. Brahms requiem är alltså inte i första hand en mässa för de döda, utan för de levande. Framför allt handlar det om behovet av tröst, tillit och tilltro.
Och när Brahms kallade sitt requiem tyskt (Ein deutsches Requiem) var det inte för att hylla tysk nationalism utan för att gripa tillbaka på en lång tradition, i första hand till mentorn Robert Schumann, men även till Bach och Schütz. Det skall inte tolkas som någon germansk exklusivitet, snarare ett slags ödmjukhet.

Vi vill hälsa er välkommen till S:ta Clara kyrka i Stockholms centrum lördag 10 november kl 18.00 och till ett framförande av detta storslagna verk för soli, kör och orkester.

Medverkande:
Agneta Eichenholtz, sopran
Karl-Magnus Fredriksson, baryton

S:t Matteus symfoniorkester

Konserttid

(Lördag) 18:00

Konsertlokal

Klara kyrka

Klarabergsgatan 37

Dirigent

Anders Eby

Biljettpris

150:-