februari, 2015

28feb15:00LUX15:00 Engelbrektskyrkan (Stockholm)

LUX

Läs mer

Om konserten

Luxensemblen bildades i början av 2000-talet av forna medlemmar ur Stockholms musikgymnasiums kammarkör, som ett sätt att fortsätta musicera tillsammans efter gymnasiets slut. Sedan dess har kören fått möjlighet att turnera i bland annat USA, Sverige och Spanien.

Samtliga medlemmar är numera aktiva i större körer, men ensemblen lever vidare som ett sidoprojekt för att ge medlemmarna möjligheten att sjunga i en mindre konstellation. Ensemblen har en viss förkärlek till renässansmusik på grund av dess rena klanger, och framförde förra året Tomás Luis de Victorias Officium defunctorum.
Efter att länge ha haft fokus på den spanska musiken väcktes ett intresse att utforska renässansmusik från andra delar av Europa, och valet föll till sist på Storbritannien. Den brittiska sakrala renässansmusiken har en lekfullhet och frihet som närmast kan ses som humoristisk till skillnad mot sin strikta, traditionella om än mycket vackra italienska och spanska motsvarighet.
Men idén stannade inte där; en tid efter att den fötts utvecklades den ytterligare till att bli en undersökning i hur det renässansmusikaliska arvet influerat den brittiska sakrala musiken ända fram till idag. Slutresultatet blir en resa som börjar med Tallis 1500-tal och slutar vid Macmillans moderna verk. Kan du hitta en röd tråd genom århundradena?

Konserttid

(Lördag) 15:00

Konsertlokal

Engelbrektskyrkan (Stockholm)

Östermalmsgatan 20, Stockholm

Dirigent

Thomas Köll

Biljettpris

Fri entré.