november, 2017

19nov15:00Göteborgs KonsertkörVerdis Requiem15:00 Göteborgs KonserthusLandskap/Stad:Göteborg

Läs mer

Om konserten

Italienaren Giuseppe Verdi är känd för sina många dramatiska operor. Men han komponerade även ett flertal praktfulla religiösa verk.

1800-talet var en orolig tid i Europa, många småriken slogs om makten och förenades i större stater. Så även Italien. Verdi växte upp i norr, i Lombardiet – ett av de områden som under hans livstid anslöts till nationalstaten Italien. Ett mål han hade med sin musik var att ge italiensk opera ett eget nationalistiskt uttryck.

Samtida med Verdi var en annan nationalist, skalden Alessandro Manzoni. Verdis Requiem tillkom som en hyllning av denneManzoni och uruppfördes första årsdagen för skaldens död, den 22 maj 1874 i San Marco-kyrkan i Milano.
Ett requiem är en katolsk mässa med bön för de avlidna. Men Verdi framför inte bara liturgin utan kryddar sin mässa mer med mycket av den känsla och dramatik som präglar hans operor, vilket gjorde även denna skapelse oerhört populär världen över.

Vid konsert medverkar fyra strålande solister, 200 körsångare och full symfoniorkester i en av landets bästa konsertsalar, vilket borgar för en extraordinär musikupplevelse. Ett måste för varje Verdi-älskare!
Välkommen!

Konserttid

(Söndag) 15:00

Konsertlokal

Göteborgs Konserthus

Götaplatsen 8, Göteborg

Dirigent

Simon Phipps

Biljettpris

320 kr