Provsjungning till kören

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
provsjungning till kören

Vi tror inte det finns någon som egentligen gillar provsjungningar.
Läskigt, nervöst och nästan vettskrämda korister som vet att de har EN chans att göra bra ifrån sig. Nästan ännu värre är det för befintliga korister som ska försvara sin plats i kören.
För den/de som håller i provsjungningen är det lite trevligare – de får lyssna till många spännande och fina röster, och höra vackra arior och fina sånger.
MEN de måste också fatta beslut om vilka som inte kan beredas plats i kören, och de har makten att göra aspiranter ledsna och besvikna. Och hur talar man om för en trogen korist som ställt upp i många år att hen inte längre håller måttet?

Varför utsätta koristerna för denna plåga?

Det finns ju massvis med körer i landet som inte kräver provsjungning, men när kören kommit upp i en viss svårighetsgrad är provsjungning nästan ett nödvändigt ont för att utveckla kören ännu mer och motverka stagnation på stolarna. För rösten utvecklas ju med tiden och åldern – både till det bättre och sämre.

Vad är det som är viktigt?

Vad ska provsjungningsjuryn prioritera? Koristen med den bästa rösten, eller koristen med utmärkt a vista-läsning? Och hur är det med koristens sociala förmågor, att “passa in i gänget”? För att inte tala om koristens villighet till egen övning, stämrep, extrasjungningar, styrelsearbete, biljettförsäljning och allt annat som hör till?
Svaret varierar förstås beroende på vad för slags kör det handlar om. (Vi vill återigen understryka hur viktigt det är för kören att ha definierat sig »)

Olika slags upplägg av provsjungning

 • en snabb avcheckning av röstläge och omfång under fikapausen
 • enskild provsjungning för enbart dirigent vid separat tillfälle
 • enskild provsjungning inför stämrepresentanter/styrelse
 • provsjunga 2 och 2
 • kvartettprov med befintliga korister
 • kvartettprov med andra sökande korister
 • provperiod på flera månader innan själva provsjungningen äger rum.

Provsjungningsvariant vi rekommenderar

Innan provsjungningen

Koristen får i förväg fylla i ett digitalt formulär på webben (namn, stämma de söker till, kontaktuppgifter, tidigare körerfarenhet, namn på eventuell sångpedagog, eventuell musikutbildning och eventuella musikinstrument de trakterar) – allt det administrativa ska vara klart.
Glöm inte att fråga efter hur den sökande koristen hörde talas om er provsjungning (tidningsannons, google, djungeltelegrafen, kyrkobladet, Körlivs digitala anslagstavla, facebook-annons etc) – det är viktigt att kören tar reda på vilka marknadsföringskanaler som ger bäst respons.

Vid provsjungningstillfället

ANTAL PERSONER I RUMMET: den sökande koristen + den som håller i provsjungningen (vanligtvis körens dirigent, men inte nödvändigtvis) + samt representanter för varje stämma i kören = ca sex personer

Under provsjungningen bedömer varje enskild jurymedlem koristens färdigheter. Efteråt räknas allas poäng ihop.

VIKTIGT: Försök att skapa en så positiv stämning i rummet som möjligt. Le mot den sökande koristen. Mobilsurfande är en dödssynd!

 1. Börja provsjungningen med att knäppa kort på den sökande koristen. Fotot används till att underlätta juryns utgallringsarbete när alla provsjungningar är gjorda. (Det kan vara svårt att komma ihåg enskilda sångare enbart med hjälp av namn och anteckningar – ett foto är ett bra komplement. När utgallringen är klar raderas självklart alla foton.)
 2. Sökanden sjunger en egen vald sång.
 3. Sökanden sjunger ett stycke där noterna mailats ut i förväg.
 4. Snabb koll av omfång, eventuellt göra några röstövningar, kanske ge några instruktioner till koristen för att se om hen förstår och kan följa instruktioner.
 5. Korta härmningsövningar för att avgöra om sökanden är duktig på att snabbt snappa upp samt kolla intonation, spela ackord och be koristen sjunga mittentonen etc.
 6. A vista-läsning – antingen av små, korta exempel, eller av befintliga verk.
 7. Kvartettprov där stämrepresentanterna sjunger med den sökande. Noterna har mailats ut i förväg.
 8. Nu förtjänar den stackars utpumpade koristen lite godis/vindruvor/bananhalva!
  Har koristen någon fråga?
  “Tack och adjö, vi hör av oss när alla provsjungningar är genomförda!”

När provsjungningarna är klara

De som fått en plats i kören rings upp och får några dagar på sig att tacka ja eller nej. De som accepterar platsen får därefter inloggningsuppgifter till intranätet, läggs till mail-listor, får “Så här funkar kören”-info, får datum för kommande konserter och turnéer etc.

De som inte fått en plats i kören får ett standardmail (“Nu har vi fyllt våra vakanser, och du har tyvärr ej kunnat beredas plats.”)

De som hamnat på reservlistan får ett lite personligare mail (“Din provsjungning är godkänd, men du har hamnat på reservlista. Sök igen nästa år! Detta skulle du kunna förbättra/tänka på”.)

ÖVERKURS
Låt alla som provsjungit fylla i en digital enkät för att utvärdera och förbättra körens provsjungningsförfarande.

 

Hur ni får körsångare att söka till er kör »

Se sedan till att ta hand om era nya korister »

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ten + eighteen =