Öva hemma

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

För femtioelfte gången uppmanar körledaren er att öva hemma och kolla på sångerna. “Jomenvisst”, tänker du, “jag har inget piano hemma, och även om jag hade ett piano vet jag inte hur man spelar”. Men det finns sätt att öva själv:

 1. Lyssna på sången.
  Sången finns förmodligen inspelad. Leta på spotify, youtube, egna CD-hyllan. Jämför olika körers versioner och tempi. Följ med i dina noter samtidigt som du lyssnar. Lyssna efter bara din stämma. Sjung med!
 2. Spela in från körrepet.
  Hittar du inte någon inspelning av sången? Spela in från repet! De flesta mobiltelefoner idag har så bra inspelningsfunktion att man inte behöver köpa någon mer avancerad inspelningsutrustning.
 3. Förbered noterna med penna och överstrykningspenna.
  Börja med att skriva ut taktsiffror om sådana saknas. Om noterna har repetitionsbokstäver – tag en märkpenna och highlighta dessa så de är enkla att hitta. Innehåller noterna oväntade repriser, taktartsbyten, eller dal segno-tecken och coda? Ringa in!
 4. Hitta starttoner för insatser.
  Fundera ut hur du ska hitta starttonen för svåra insatser. Kanske har en annan stämma just sjungit den tonen? Ringa in den andra stämmans ton så du vet vad du ska lyssna efter! Eller finns starttonen i kompet? Vet du vilket ackord som just då spelas/sjungs, och vilken funktion din startton har i ackordet, tex “Det är Eb-dur, och jag ska hitta kvinten”?
 5. Texten.
  Vad handlar sången om? Hitta en översättning om den är på ett annat språk. Skriv in översättningen i noterna. Skriv in fonetisk skrift om du är osäker på hur man uttalar ord. Vem skrev texten och musiken? När? Varför?
 6. Slösa inte bort tiden med att öva på det du redan kan.
  Öva på det du inte kan. Öva först rytmen så den sitter. Läs texten med rätt rytm. Lägg på tonhöjd och öva långsamt.
 7. Öva bakifrån och fram
  Att kunna början av en sång jättebra, men inte slutet för att man alltid startar från början när man repar är en klassiker. Gör tvärtom!
 8. Sjung stämman i huvudet.
  I bilkön, på bussen på väg till repet, på toaletten, var som helst.
  Och “treat your part as if it were the melody” – tänk inte på din stämma som en tråkig utfyllnadsstämma, utan gör den till en vacker melodi!
 9. Ha med dig en penna på repen, och använd den!
  En körsångares A och O. Anteckna dirigentens anvisningar. Markera var ni sätter slutkonsonanter. Markera de passager som var svåra och som du måste öva på hemma.
 10. Just do it.
  Förmodligen har du ingen lust att öva hemma. Finns väl ingen som tycker det är speciellt roligt? Men oftast när man tvingar sig själv att öva ger det resultat. Om du lägger lite tid hemma kan du bidra mer på repen och fokusera på hur du och kören låter istället för att vara orolig för att sjunga rätt tonhöjder. Du slipper vara körens bromskloss.

Dela denna artikel med de andra i kören!

partitur med noteringar
Ett förberett partitur.

3 Responses

 1. Många bra tips. Dock skulle notansvariga i min kör bli tokiga om vi använde överstrykningspennor i orginalnoterna. Ett mindre bra tips kanske…..

  1. Maria, vi menade inte att man skulle kladda som på bilden. (Vi hittade ingen superbra bild.)
   Inte får man kladda i originalnoter!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 + thirteen =