Komponera ett bra konsertprogram

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
sovande publik

Konsertpublik som gäspar, smyger med sin mobiltelefon eller kanske rent av somnar på er konsert inspirerar inte precis kören till stordåd.
Så här kan ni undvika det:

 1. Ge publiken vad de förväntar sig
  Bara en sådan sak som ert körnamn ger publiken förväntningar – heter kören “Stadens kammarkör” blir publiken nog väldigt förvånad och lite besviken om de bjuds på 90 minuters gospelsång. Inte för att publiken inte gillar gospel, men det var inte för gospeln de köpte en konsertbiljett. Repertoaren är en del av körens varumärke.
 2. Men var inte förutsägbar – bjud också publiken på något oväntat
  På samma gång som förutsägbarhet kan vara en trygghet, både för publiken och kören, kan det också vara rätt tråkigt. Utmana både publiken och er själva genom att göra något nytt – sjung kanske en sång från en annan genre än ni brukar, gör en enkel koreografi, låt någon sjunga en solosång, kanske ett instrumentalsolo. Något som bryter av, helt enkelt. Sådant gör att konserten och kören upplevs som mer spännande.
 3. Tänk på att alla i publiken har olika preferenser
  Alla i publiken har olika favoritstycken, kompositörer och genrer. Utmaningen är att hålla publiken engagerad genom hela konserten.
  Ett exempel: Robin älskar renässansmusik, men jazz tråkar ut henne och hon hatar folkmusik. Kim, å andra sidan, gillar jazz, men den klassiska körrepertoaren har hen hört till leda. Båda dessa personer sitter i publiken och vill höra den slags musik de gillar.
  Sjunger ni enbart renässansmusik innan paus blir Robin glad, men Kim går i pausen. Sjunger ni körjazz efter paus tappar Robin koncentrationen och entusiasmen och tar kanske fram mobiltelefonen istället i väntan på att konserten ska ta slut.
  Man kan inte göra alla glada, men om ni blandar konsertprogrammet oftare ökar sannolikheten att ni kan bibehålla intresset hos fler i publiken.
  Starta till exempel konserten med renässansmusik, fortsätt med modern musik, bryt sedan av med något svängigt, lite Bach för själens skull och avsluta med traditionell svensk körlyrik innan paus.
  Du kanske undrar om inte en sådan mix upplevs som hattig? Helt säkert gör det det av några. Men fler kommer att uppskatta mixen och just variationen håller dem vakna.
 4. Glöm inte den röda tråden
  Det finns fantastiskt mycket bra repertoar kören vill sjunga, men sätt inte ihop vilket konstigt program som helst bara för att ni gillar musiken. Utgå ifrån ett tema.
 5. Låt publiken få andas ut mellan styckena
  Glöm inte att man inte orkar lyssna koncentrerat hur länge som helst. Ge publiken andrum! Det behöver inte vara mellan varje stycke, men då och då. Den förkylde måste få hosta och snyta sig och den törstige behöver ta en klunk vatten för att kunna koncentrera sig igen. Under tiden kan en presentatör berätta körens tanke med musiken, och utveckla den röda tråden.

programblad körkonsert

Leave a Reply

Your email address will not be published.

15 − eight =