Jag gillar körsång, men varför måste den paketeras så tråkigt?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Måste körsång vara tråkigt?

Världen förändras, tekniken går framåt, utvecklingen sker med stormsteg – men i körkonsertsalen intet nytt.
Traditionell köruppställning, svart kostym och vit skjorta, programblad i handen och notläsning från den svarta körpärmen är det som gäller. Förutsägbart och tråkigt.
Det är inte bara körens repertoar, intonation och skönsång som formar publikens upplevelse, utan allt räknas – körens och dirigentens skicklighet, konsertsalens utformning med ljus och akustik, stämningen och vilka eventuella förkunskaper man har om musikstyckena.

FRÅGA PUBLIKEN VILKEN REPERTOAR DE VILL HÖRA
En nöjd och glad publik sprider gärna ryktet om er körs förträfflighet. Varför inte fråga dem vad de vill höra på era konserter? Ett exempel är the Real Group som frågar sina Facebook-följare vilka deras tre favoritsånger med TRG är. Sånger med flest röster kommer med på kommande konsert. Smart.

ANVÄND LJUSSÄTTNING TILL ATT SKAPA STÄMNING I KONSERTLOKALEN
Jämför de båda konsertbilderna nedan – visst utstrålar de olika stämningar?
En vit backdrop och en spotlight med färgat ljus kan göra underverk.
Ljusutrustning är inte billigt att köpa, men ni kanske kan gå samman några körer och dela på kostnaden? Eller hyra in till konserten? Fråga också i konsertlokalen om de har någon ljusutrustning ni kan få låna/hyra.
backdrop förhöjer stämningen på scenen

ANVÄND RÖRLIG BILD
Sätt samman ett collage med bilder, eller gör en video som visas på väggen bakom kören för att illustrera musiken och förstärka texten.

VARIERA PROGRAMMET
Måste det vara 100 % körsång i 90 minuter? Även om ni sjunger aldrig så fint kan det bli aningen enahanda. Variera gärna med solosång, kvartettsång, instrumentala inslag. Publiken uppskattar omväxling.

SAMARBETA MED DANSARE
Dansare som uttrycker er sång via rörelser kan verkligen förgylla konserten och höja upplevelsen.

SLOPA DET TRYCKTA PROGRAMBLADET
Om ni ändå har en presentatör som berättar vad ni ska sjunga är det slöseri med naturens resurser att ha ett tryckt programblad. Varför inte projicera programbladet på väggen? Eller låt publiken följa med i noterna och visa ett rullande körpartitur på väggen.

LÅT PUBLIKEN UTVÄRDERA KONSERTEN VID UTGÅNGEN
Be publiken svara på frågan ”Vad tyckte du om konserten?” vid utgången efter konsertern. Se bild nedan att inspireras av. Det ger visserligen inte någon detaljerad information, men är ett ganska enkelt sätt att snabbt få veta hur er publik har upplevt konserten. Förutom att metoden är mindre krånglig att använda sig av än vad en enkät är, så skickar den framför allt signaler till publiken om att ni uppskattar den och sjunger för just den.
mät publiknöjdheten

Think outside the box!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 1 =