Ingen publik i sikte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Var är publiken?

Det drabbar även den bästa kör – ont om människor i publiken. “Vi som repat inför den här konserten i flera månader, och så är det ingen som vill lyssna på oss!”
Om man bortser från de närmast sörjande slåss vi körer egentligen om samma publik – de redan körintresserade.

Så, varför kommer inte publiken? Varför går vi inte på varandras konserter? Här är några orsaker:

  1. Man har inte tid att gå – konserten krockar med stort event eller annan/egen körs konsert.
  2. Man har inte lust att gå – ert repertoarval går helt enkelt inte hem.
  3. Man kan inte gå – ingen har sett er annons/affisch, eller den kom ut/upp för sent. Hur många gånger har man inte fått en inbjudan till en intressant körkonsert via Facebook-event dagen innan konserten? SUCK!
  4. Entrépriset är för högt – för ett biljettpris högre än 150:- förväntar vi oss att bli rejält underhållna och/eller höra solister i världsklass.
  5. Solisterna (eller bristen på solister) går inte hem.

Minst en av punkterna ovan kan ni göra något åt.

Förlägg inte konserten samtidigt som tex Melodifestivalen eller OS-finalen i fotboll, sätt inte upp er Messias samma helg som fyra andra Stockholmskörer gör det (det är bara att kolla i kalendariet, där finns en sökfunktion högst upp på sidan), annonsera i tid och på rätt ställen, bjud in till konserten via Facebook-event flera veckor innan (utse EN ansvarig i kören som gör det, det är bara irriterande när det finns tre event till samma konsert som enskilda individer skapat). Ha bra solister om ni är säkra på att just dessa namn drar, annars kanske en lokal solist från kören eller musikhögskolestuderande sjunger/spelar lika fantastiskt fast mycket billigare för körkassan? Nyskriven musik i all ära, men släng in lite lyssnarvänlig Peterson-Berger också för att vila öronen. Och måste ni hyra Eric Ericson-hallen till er konsert?

Skapa rabatter och vänkörer – visst kan väl tex körerna i samma församling få köpa biljett för halva priset?  Eller ge lägre biljettpris till en kör som också ska göra Messias några veckor efter er – de är säkert intresserade att lyssna in konkurrensen.

Och gå på andras konserter! Sitt inte hemma och lata dig. Vill du ha folk till din körs konsert får du själv agera publik till andra.

Men varför ska du lyssna till andra körers konserter?
– få inspiration, både gällande repertoar, klang, körklädsel, programbladets layout och scenografi
– bli underhållen
– kanske inse vilken bra kör du själv sjunger i…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × two =