En vecka på slottet i Provence

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
slottet i Bargemon

Sjunga och bo på slott i Provence – visst låter det som en dröm för en körsångare?
Ta chansen och gå en sommarkurs för att utmana dig själv, upptäcka ny repertoar och träffa nya körvänner.
Här är en dagbok från Sångarna på Slottet – en skön körvecka i Bargemon i Frankrike.


Bargemon genom fönstret
DAGBOK från 21-28 juni 2015, skriven på Château du Reclos, Bargemon, Provence av Marica Finnsiö, 2:a alt som var med för första gången i somras.

Söndag 21 juni
Jag landar i Nice klockan 20.15. Kvav värme på flygplatsen och ett myller av semestersugna människor. Här ska jag träffa en korist, som likt mig anländer sent. Övriga gruppen, ett 40-tal sångare från olika håll i Sverige, har redan landat och åkt med gemensam buss upp till slottet Château du Reclos, utanför byn Bargemon, ca 1 timme väster om Nice.
Jag hittar Anders efter en stunds letande och vi fixar vår hyrbil och ger oss iväg. Det är svart som natten ute. Min nyfunne koristvän har med sig en GPS, men den fungerar inte! Så med hjälp av Google Maps letar vi oss fram på franska snirkliga landsvägar. Det bär uppåt nästan hela tiden och vi passerar små byar där det pågår fest ute på gatorna. Känner att vi är i Frankrike nu, landskapet måste vara vackert, tänker jag.
Plötsligt ska vi gira skarpt höger, uppåt på en gropig väg in i skogen. I strålkastarljuset ser vi en hög pampig järngrind.
Vi är framme.

slottet
Slottet Château du Reclos.

Grinden måste vara stängd för att hålla ute vildsvinen, förklarar dirigenten Sonny som välkomnar oss i mörkret och låser upp grinden.

Sonny och Viveka
Dirigenten Sonny och producenten Viveka

Sonny Jansson och Viveka Holm drog igång resorna hit 2014 efter att i flera år letat efter den perfekta platsen för en körvecka. Château du Reclos motsvarade alla deras förväntningar. Det är lätt att förstå varför.  Det är inte på något sätt ett tjusigt slott, lite stött och nött, enkel inredning, men med bedårande bohemisk charm. Känslan av svunnen tid sitter i väggarna.
Jag får ett stort enkelrum på bottenvåningen, kristallkrona i taket, minst 4,5 meters takhöjd, vägfasta speglar, stor öppen spis, blommiga tapeter, enkla rejäla möbler. Jag stänger luckorna för de höga fönstren. Allt är tyst förutom syrsornas sång och grodornas kväkande. Snart sover också jag.

Måndag 22 juni
Första dagen! Ska bli så kul att börja sjunga. Nyfiken på de andra deltagarna. Jag slår upp fönsterluckorna och ser utöver den grusade gårdsplanen och träden där vi körde in i går natt… Slottet ligger inbäddat i lummig grönska med gröna berg åt alla håll. Solen strålar. Blå himmel. Betydligt varmare än hemma.

Under lindarna.
Frukost i det gröna.

Röster och fotsteg hörs, slottet håller på att vakna. Snart dags för första repetitionen. Repertoaren har vi fått ut i förväg: Poulenc, Sandström, Bach, Saint-Saëns, Gjeilo. Nivån är hög. Det ska bli spännande. Men först frukost!
Platsen för våra måltider är fantastisk. Långa bord står uppställda på baksidan av slottet under resliga lindar, utsikten är hänförande, vida ängar, gröna berg, majestätiska träd… En del kända ansikten från körer i Stockholm vid frukostbordet. Andra helt nya. Känns trevligt.

*

Klockan är 9.30 och vi samlas i en av slottets salar. Inser just att det blir 6 timmar sång varje dag. Wow! Vi tar oss an veckans utmaning: Bachs Lobet den Herrn – och Sonny ställer krav. Vi jobbar hårt och det är roligt. Tycker det låter riktigt bra, trots att vi aldrig sjungit tillsammans förut… Före lunch ger vi oss på några av de andra styckena också, Poulencs Salve Regina och Exultate Deo.

Siesta i Bargemon
Siesta på min egna lilla terrass.

Tillbaka under lindarna och inser att här skulle jag kunna sitta hela veckan. Det börjar bli riktigt varmt, vi pratar, äter cous-cous med lamm, dricker ett glas rosé och tycker att livet är toppen.
Efter lunch letar jag upp en egen plats för att sola, vila och titta igenom noterna. Hittar en liten stenterrass mitt ute i grönskan med en vilstol. Perfekt! Siesta. Det blir varmare.

Tisdag 23 juni
Klockan är 8 och jag bestämmer mig för att börja dagen med en powerwalk. Bra sätt att upptäcka omgivningarna. Vi är några stycken som går längs en gammal järnväg. Det växer fikon på träden vid vägen så vi plockar och äter. De är solmogna och söta.

Alla verkar uppspelta idag på repet. Några visserligen trötta efter att ha suttit uppe lite för länge – man vet ju hur korister är: börjar de sjunga på kvällen slutar de aldrig.
Sonny kör hårt med oss även idag, vi fortsätter med Bach och jag inser att tempot kommer att bli en utmaning. Men härligt att sjunga. Och det svänger ordentligt när vi hittar rätt.

rep med Sonny
Repetition med Sonny.

På eftermiddagsrepet, efter någon timme med hela kören, delar vi upp oss och sjunger vokalensemble. Kul med variation. Repertoaren är bred. Det jag hör låter bra! Själv tar jag mig an Sérénade av Gounod. Andra sjunger Rameau och Fauré – mycket fransk musik.

*

Vilken middag! Kalvgryta med tomat, och en ljuvlig chokladmousse… Sen dags att ta sig till Bargemon för en liten stadsvandring med guide. Är så nyfiken på den lilla byn!

Bargemon
Bargemon

Vi är några som tar bilen upp, parkerar vid kyrkan och går de smala gränderna upp mot “centre”. Bedårande fransk by med små restauranger och caféer, folk hälsar glatt. Vi ser affischen för vår slutkonsert på lördag, kul. Vi sätter oss ner på ett café på byns torg och tar ett glas. Ibland är livet i Frankrike alldeles underbart!

Onsdag 24 juni
Idag ska vi repetera i stora kyrkan i Bargemon. Vi packar in oss i bilarna, utom de som absolut vill gå den branta stigen upp till byn. Svalt och skönt inne i kyrkan. Akustiken är toppen, det klingar fint och vi repeterar koncentrerat till kl 12.45. Vi har dock en bit kvar… Öva själv är ett måste!

Båttur på Lac du Sainte Croix
Båttur på Lac du Sainte Croix

Det är sångfritt hela eftermiddagen och mina altkompisar Majsan, Lisa, Cecilia och jag bestämmer oss för en tur till Gorges du Verdon, en 700 meter djup kanyon några timmar bort. Visar sig lite långt att åka hela vägen upp, så vi stannar vid sjön där floden Verdon rinner ut – Lac de Sainte Croix. Vattnet är smaragdgrönt. Det lyser. Underbart. Vi hyr en liten elbåt med tygtak och tuffar fram i ett par timmar och beundrar bergen och byarna runtikring. Varmaste dagen hittills. Många bad från små stränder och supergod glass.

*

På kvällen tog greven de Villeneuve emot i stora salen och gav oss slottets historia. Spännande berättelser om adelssläkten som har funnits i trakten i så många sekler, genom revolutioner, ockupationer och fram till våra dagar. Blev ännu mer speciellt att bo här nu när vi känner till slottets slingriga väg fram till idag. Merci Monsieur le Conte!

Torsdag 25 juni
Ikväll väntar veckans första konsert. På slottets ägor finns ett litet kapell, som tillhör släkten de Villeneuve, och Sonny och Viveka har kommit överens med greven om att vi ska få sjunga där. Det blir den allra första konserten någonsin därinne! Eftersom kapellet är så litet sjunger vi bara de mindre ensemblerna. Ska bli kul att sjunga för varandra, vi har ju inte hört när de andra grupperna repeterar sina stycken. Vi jobbar på hela dagen och det tar sig!

Marica sjunger i Bargemon.
Min vokalensemble sjunger. (Marica i mitten i ljusbrunt)

Vi byter om till sommarklädsel och kostym och promenerar en halvtimme genom det gröna böljande landskapet till det undangömda lilla kapellet. Det är docksött, vackert dekorerat invändigt med guld och målningar. Akustiken är fantastisk! Kapellet är som gjort för kammarmusik – tänk att det aldrig klingat där tidigare.

*

Efterfest i slottsträdgården, och greven tar också ett glas med oss. Vi skålar med honom och känner oss alla lite franska.
Torsdag går mot sitt slut. Bara två dagar kvar. Tiden rusar fram. Och vi har väldigt, väldigt roligt.

Marica på körkurs i Provence
Marica njuter av livet i Provence.

Fredag 26 juni
Morgonyoga för dem som vill igen – inte jag…
Det börjar bli en skön vana att bli serverad frukost, att få äta den utomhus i solen under lindarna.

Idag ska vi jobba hårt inför slutkonserten i stora kyrkan i Bargemon. Klangen i kören har blivit allt mer homogen. Men det är fortfarande mycket noter att sätta och Sonny driver på, tycker vi kan bättre. Han borrar sig ner i detaljer i Bach och Poulenc. Det sliter men är också kul. Vi tycker att vi är väl värda en lunch med ett glas rosé när det är dags!

*

sjunger i mobillampornas sken
Korister i mobillampans sken.

Lugn kväll – vi måste vila rösterna lite inför morgondagen. Vi sitter kvar vid middagsborden tills det mörknar och njuter av middagen, inte minst ratatouillen och lokala ostar. Så får vi underhållning – några av killarna i herrstämmorna sjunger sånger från Studentsångarnas repertoar. Det är en sammetssvart natt, de lyser med mobilerna i notboken. Och sjunger himmelskt vackert.

Lördag 27 juni

affisch för slutkonserten i Bargemon
Affisch för slutkonserten.
Sista dagen. Jag känner själv att rösten har utvecklats den här veckan. Härligt!
Genrep i Bargemon och där möts vi av ännu fler affischer för vår konsert. Hoppas att det kommer folk ikväll.
Koncentrerat rep, och det går hyfsat bra med både helkör och ensembler, men det tar på krafterna. Sonny bråkar lite på oss. Vi kämpar på.
Snabbt tillbaka för en sallad niçoise på slottet. Dags att klä sig fin.

*

Fullt i kyrkan och konserten blir en succé! Publiken ställer sig upp och applåderar och jag känner faktiskt igen några som jobbar på byns barer och caféer, och på kommunen. Allt vårt slit under veckan gav resultat!

sångarna i Bargemon
Sångarna i Bargemon.

Tillbaka på slottet väntar Festen. För första gången den här veckan sitter vi inomhus. Vi äter, håller tal och sjunger – särskilt för greven och grevinnan. Greven får uppleva alla damerna sjunga den smäktande Où es-tu mon amour? – kanske lite väl närgånget!
Grevinnan lyfts upp i skyn av herrarna till Kom du ljuva. En syn för gudarna! Och de som trodde att svenskar var blyga.

Söndag 28 juni
Hemresa. Dags att säga hej då. Vilken vecka det har varit! En massa nya sångarvänner, härligt slottsliv, utmanande körsång och godaste maten och vinet.
Vi kommer tillbaka!

Marica Finnsiö


Låter det inte härligt?
Även sommaren 2016 anordnar Sonny och Viveka körveckor i Bargemon:

16-23 juni
Fransk körvecka
Dirigent: Sonny Jansson
Instruktörer: Malin Strömdahl-Sherman, Boel Adler, Philip Sherman och Joakim Bergdal.
Nivå: vana körsångare som kan läsa noter, ”god kyrkokörsnivå”.

26 juni-3 juli
Sångarna på slottet
Dirigent: Sonny Jansson
Instruktörer: Margaretha Elmerstad (sångpedagog från Musikhögskolan), Isabel Josephson, Philip Sherman och Joakim Bergdal.
Nivå: erfarna körsångare som är drivna notläsare.

Eller ta en titt på vilka fler sommarkurser i körsång som finns, både i Sverige och utomlands!

3 Responses

 1. Hej, härligt skrivet!! Jag längtar redan till sommarens körvecka och hoppas få se dig igen.
  Kram Lisa

  1. Ja Lisa!! Vi ses igen. Ska bli så kul😀
   Sorry för sent svar, såg din kommentar först nu😉

 2. Producent Viveka hälsar:
  Vi har plats kvar till förstasopraner, andraaltar, två tenorer och två basar! Välkomna att sjunga med oss på slottet Chateau Du Reclos, Bargemon!
  Dessutom finns det rum för ett par medföljande som inte sjunger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 3 =