Bernsteins MASS i Oscarskyrkan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bernstein MASS

Oscars kyrka med församlingens körer, musiker och Olle Persson som celebrant kommer 4-11 maj 2014 att sätta upp Bernsteins MASS. (Bernstein är kompositören bakom bland annat West side story och Candide.)
MASS är en slags musikal som beställdes av Jacqueline Kennedy Onassis som en hyllning till sin avlidne make inför invigningen av John F. Kennedy Center for the Performing Arts i Washington, D.C., och uruppfördes år 1971.

Från början hade Bernstein tänkt sig att komponera ett traditionellt requiem, men bestämde sig slutligen för en mer nyskapande form. Verket är baserat på den katolska mässan, med texter både på latin och engelska. Verket är avsett att framföras sceniskt, men framförs även ofta konsertant.

Ursprungsuppsättningen bestod av en celebrant, tre körer och nattvardstjänare. I orkesterdiket fanns en komplett symfoniorkester och på scenen ett rockband och en mässingsorkester. Det ska bli intressant att se vilken form verket får i Oscarskyrkan.

Bernsteins MASS

Handling
I början av verket är alla medverkande överens, men efterhand börjar “gatusångarna” ifrågasätta Guds påverkan på deras liv och själva mässans roll. Vid föreställningens känslomässiga klimax, vid antikrigsförklaringen i Dona nobis pacem (“Giv oss frid/fred”) sprider sig detta tvivel och denna förvirring till celebranten själv, som bryter sönder korset och kastar det just välsignade brödet och vinet till marken. De övriga i ensemblen faller till marken som om de vore döda medan celebranten sjunger ett parti där han ifrågasätter hela sin tro och livsåskådning. Efter sången faller även han till marken.
Handlingen vänder då en av altartjänarna sjunger en lovsång till Gud och återupprättar celebrantens och de övrigas tro och dessa faller, en efter en, in i lovsången.

Leonard BernsteinBernstein var registrerad hos FBI på grund av sina vänstersympatier. På sommaren 1971 varnade FBI Vita huset om att den latinska texten till mässan kunde innehålla antikrigsbudskap, vilket skulle kunna genera president Nixon om han bevistade uruppförandet och applåderade artigt. Rykten om detta läckte till pressen. Enligt Gordon Liddy, ansåg presidentens rådgivare John Dean att stycket absolut var “mot krig och mot administrationen, etc.” varför Nixon inte deltog vid premiären. Det officiella skälet var, som det beskrevs i pressen, att han avstod av hänsyn till Jacqueline Kennedy Onassis för att detta skulle vara “bara hennes kväll”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12 − 5 =