Årets Körledare 2013

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Leif Åkesson

Årets Körledare 2013 blev Leif Åkesson, Skellefteå. Leif, född 1955, är en självlärd sångare och körledare och har varit ledare för tolv(!) körer samtidigt, där Skellefteå kammarkör och Kammarkören Sångkraft från Umeå är de stora flaggskeppen.

År 2000 vann Sångkraft, med Leif Åkesson som dirigent, titeln ”Choir of the World” i en internationell tävling i Llangollen, Wales.

Leif är också pappa till överbegåvade Simon Åkesson (arrangör, kompositör, sångare, pianist), bror till Hans Åkesson (Östgötamusiken) och fd svåger till Kristina Åkesson (musikansvarig Immanuelskyrkan Stockholm). Ja, släkten Åkesson kryllar av musiker och är en välkänd musiksläkt i Sverige.

Stipendiet på 50 000 kr utdelades av Föreningen Sveriges Körledare, Inge och Einar Rosenborgs stiftelse och Gehrmans musikförlag.

Motivering:
Leif Åkesson har som körledare och dirigent vunnit priser i internationella körtävlingar, samtidigt som han inspirerat flera tusen människor att på arbetsplatskörer våga ge sig in i körsångens underbara värld.

Leif Åkesson musicerar fritt i flera genrer med sina körer. Kammarkören Sångkraft har under hans ledning utvecklat ett framgångsrikt vokalgruppsound, men efterfrågas även för insatser i större klassiska konsertproduktioner.

Leif Åkessons körsångare vittnar om hans osvikliga förmåga att leda sina repetitioner lustfyllt, genomtänkt, intensivt engagerande och med respekt för sångarna.

Med alla sina olika körer har Leif Åkesson visat en hängivenhet i sitt arbete och en unik förmåga att lägga den musikaliska ribban på precis rätt höjd i förhållande till förutsättningarna.

Förra året blev Stig Sandlund (Piteå) Årets Körledare, i år Leif Åkesson (Skellefteå). Vi anar en viss trend som följer norrlandskusten nedåt. Vågar vi gissa på att Tomas Pleje (Umeå) blir Årets Körledare 2014?

Övriga priser
Tre stipendier ur Madeleine Ugglas Stipendiefond på vardera 20 000 kr utdelades till Anna Cederberg-Orreteg, Stockholm, Anna Gustavsson, Stockholm och Elisabeth Claesson-Trång, Rödön.

Carpe Vitam Music Travel Award på 25 000 kr gavs till Spiritus Mundi för att ge dem möjlighet att fullfölja projektet Hayâtuna i Jordanien.

Årets Barn- och Ungdomskörledare utdelades av UNGiKÖR. Stipendiet på 30 000 kr gick till Björn Johansson, Örebro.
Producent: Kella Næslund och Lena Ekman Frisk.

Arrangör: Eric Ericson International Choral Centre. I år i samarbete med Föreningen Sveriges Körledare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × 4 =