Skratta eller gråta? ABBA-kören

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
ABBA-koren

ABBA-museet söker sångare till en “ABBA the museum”-kör. Man ansöker genom att skicka in ett 30 sekunder långt videoklipp av sig själv sjungandes “Thank you for the music” a cappella i valfri tonart. Videon publiceras på Aftonbladet TV tillsammans med ditt namn, ålder och ort. Fy sjutton, vilken förnedring!

130 personer väljs ut till en slutcasting i januari, och blir man därefter utvald till kören blir det 3-timmars rep varje torsdagkväll from februari inför ett event i april; 40-årsjubileet sedan ABBA:s seger i Brighton. Därefter upplöses mest troligt kören.
Ingen ersättning utgår, bara en väldig massa reptid. Man blir också försökskaniner till Björn Ulvaeus kompositioner.

Det kommer också att finnas tre Wild cards som väljs ut:

 1. En plats till ett av det mest sedda bidraget på Aftonbladet TV.
 2. En plats till ett av det mest delade bidraget på Facebook.
 3. En plats till en kandidat som väljs via Vinyl 107.

Läs om kören på Abba-museets webbplats »

Tack, men nej tack.

5 Responses

 1. Vilket missförstånd.
  Min video, till exempel, publicerades inte förrän jag gått vidare till audition. Därför skulle jag inte tro att ALLA andras videos lades upp och hela grejen hanterades mycket bättre än till exempel i Idol där de spelar på förnedring många gånger.
  De tre Wild cardsen gav inte en säker plats i kören utan de gav en audition.
  Att kören mest troligt upplöses, vart kommer det ifrån? Den som är insatt i hur stora ABBA är världen över vet att kören mycket väl skulle kunna få många fler gig.
  För den som verkligen älskar att sjunga, har båda fötterna på jorden och älskar att träffa nya vänner är det där med ersättning ingen big deal. Repen har inte hamnat inte i vägen för ens vanliga jobb/inkomstkälla. Vi har genom denna erfarenhet fått så mycket som pengar inte kan köpa och vi har förgyllt många människors liv genom att sjunga låtar som de älskar.
  Vi har skrattat så vi fått ont i magen och kinder och vi har varit i sådant lyckorus tillstånd att vi har gråtit. Och vi ångrar ingenting.
  Gör du?

 2. Melodifestivalen uppmärksammar ABBAs 40-årsjubileum sedan segern i Brighton. Väljer de ABBA-kören att sjunga? Nej.

  Benny Andersson spelar in en ny platta med sin körmusik. Väljer han ABBA-kören som kör? Nej.

  Vad jag hört har inte ABBA-kören överdrivet många gigs (läs inga alls). Jag tror inte att kören överlever.

 3. Det här hade kunnat bli så bra – om man verkligen hade valt dem som sjöng bäst (= inte starkast utan renast) och inte efter ålders- eller utseendekriterierna, med minimal inkvotering av icke-vita, överviktiga samt fyrtioplussare. Jag tvivlar på att det inte fanns tillräckligt med duktiga körsångare bland de sökande, men frågan är om viljan fanns att i första hand rekrytera just sådana. Tyvärr landade hela projektet på vi-kan-sjunga-karaoke-nivån, med primitiva koreografier som bara ytterligare förstörde intrycket och så lite stämsång att det är obegripligt varför man ens nämnde en SATB-uppdelning från början. Med andra ord, inget som Melodifestivalen eller Benny Andersson skulle se som en förmån att få samarbeta med.

  1. Fast Irina, det där var kanske det bittraste jag läst. Oj oj oj. Dessutom har du ingen aning, verkar det som. Vad vet du om frågan ställdes till kören om Melodifestivalen? Vad vet du om körens samarbete och relation till Benny (och resten av ABBA-medlemmarna)? Noll och intet, kan konstateras.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × one =